top of page

Sprookjes helpen genezen

"If you want your children to be intelligent, read them fairytales.
If you want them to be more intelligent, read them more fairytales." 

Albert Einstein

​

​

​

 

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

 

Sprookjes helpen genezen

 

Als je kind zich goed voelt maakt het allerlei stoffen aan (endorfine, serotonine,dopamine) die de genezing positief beïnvloeden. Tijdens het luisteren naar een sprookje vertoeft je kind in een lichte droomsfeer en verwerkt het onbewuste de symbolische boodschappen van het sprookje. 

​

​

​

​

​


Sprookjes leren kinderen empathie.


Door verbeelding kunnen kinderen zich beter inleven in anderen. Zo leren ze zich voorstellen om in "een ander zijn schoenen te staan". Dit maakt  de kinderen meer sociaal en verdraagzaam tegenover anderen. 

​

​

​

​

​

​

Sprookjes geven kinderen zelfvertrouwen.


Als kinderen zich identificeren met elementen uit het verhaal geeft dat moed en opent dat nieuwe perspectieven en mogelijkheden. Elke held heeft zijn "minder heldaftige" kant, elke "boosaardige" heeft ook zijn goeie kant. "Worden wie we zijn" is een rode draad doorheen alle sprookjes en geeft als boodschap dat we niet perfect hoeven te zijn en dat we onze eigen weg gaan door vallen en opstaan. 

​

​

​

​

​

​

 

Sprookjes helpen emoties te verwerken.


In de klassieke sprookjes zijn er ook duistere figuren aanwezig zoals heksen, draken en wolven. Deze vertegenwoordigen onze innerlijke angsten, twijfels, onverwerkte zaken uit het verleden,... Het durven bekijken en onderzoeken van die duistere figuren zorgt dat emoties hun rechtmatige plaats verkrijgen.

​

​

​

​

​

​

​

Sprookjes helpen kinderen leren kiezen.


In de verhaallijnen en plotwendingen van sprookjes kunnen kinderen de mogelijkheden leren zien van de keuzes die ze kunnen maken. Wat is er voor hen belangrijk. Door net als de sprookjesfiguren krijgen ze te maken met keuzemogelijkheden en de  gevolgen van die keuzes.  

​

​

​

​

​


Sprookjes zijn goed zijn voor het concentratievermogen. 


Tijdens het luisteren naar sprookjes is de aandacht gefocust naar binnen. Dat doet deugd in een wereld waarin we overspoeld worden met flitsend beeld- en geluidsmateriaal. Even is er geen sprake van letterlijke voorgekauwde beelden, maar van de mogelijkheid om zelf beelden te creëren. Dit scherpt de alertheid en het concentratievermogen van je kind.

​

​

​

​

​


Het luisteren naar sprookjes is ontspannend.


Een sprookje beluisteren in een rustige atmosfeer is een zalige vorm van ontspanning. De ademhaling verloopt rustiger en gelijkmatiger en het gevoel van "gedragen worden" door het verhaal werkt zeer ontspannend. De Sprookjesdokter houdt rekening met stemtimbre en ritme, stelt af en toe een vraag en blijft emotioneel betrokken bij het verhaal en het kind.

​

​

 

​

​

​

Via sprookjes leren kinderen hulp te vragen aan bondgenoten. 


Zonder bondgenoten staan we nergens. Een bondgenoot of een reisgezel kan elke vorm aannemen. Op momenten wanneer de emoties te heftig worden of we voor schijnbaar onoverkoombare problemen staan mogen we een hulpvraag stellen. Het kind leert dat hij niet alles alleen hoeft op te lossen, en er hulp kan geboden worden als dat nodig is. Hij leert tevens vertrouwen op z'n innerlijke bondgenoot, en daar een imaginaire vorm aan te geven. (beschermdier, engel,...)
 

big book.jpg
bottom of page